Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Ποια σημεία περιλαμβάνει ο έλεγχος του αυτοκινήτου μου;Το αυτοκίνητο αποτελεί στις μέρες μας αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης ζωής, αφού με αυτό κάνουμε πλέον ακόμη και τις πιο κοντινές μας μετακινήσεις, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τις καθημερινές μας εργασίες και τις δραστηριότητές μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε, ώστε να είναι πάντα αξιόπιστο και ασφαλή, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα ή δυσλειτουργίες.
Είναι επίσης βέβαιο, ότι λόγω της καθημερινότητας, της πίεσης και του μεγάλου φόρτου εργασίας, αρκετές φορές παραμελούμε τόσο την καθαριότητα του οχήματός μας, όσο και τη φροντίδα και συντήρησή του σε μερικά πολύ βασικά σημεία. Αυτό συνεπάγεται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρουσιαστούν ξαφνικά ένα ή και περισσότερα προβλήματα.

Έλεγχος σε συνεργείο ή μόνος μου
Ο τακτικός έλεγχος λοιπόν του αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένος, και μπορεί να γίνει είτε από τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία των εκάστοτε εταιρειών, είτε από ειδικούς επαγγελματίες. Ορισμένα πράγματα όμως στους ελέγχους αυτούς, μπορούν να πραγματοποιηθούν και από εμάς τους ίδιους. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να διαπιστώσει κανείς μία μικρή έλλειψη ή ελάττωμα στο όχημά μας και καλό είναι αυτού του τύπου τον προσωπικό έλεγχο να τον κάνουμε αρκετά συχνά και σίγουρα πριν από μεγάλα ταξίδια.

Σημεία ελέγχου
Τα πιο βασικά σημεία ελέγχου που μπορούμε να δούμε και μόνοι μας είναι: Τα υγρά των αυτοκινήτων, τα λάδια, η μπαταρία του αυτοκινήτου και τα ελαστικά.
·         Υγρά αυτοκινήτων
Τα υγρά των αυτοκινήτων που χρειάζονται πλήρωση ή αντικατάσταση είναι τα υγρά των φρένων, το αντιψυκτικό υγρό του κινητήρα, το υγρό του υδραυλικού τιμονιού και το υγρό καθαρισμού για τα τζάμια. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις αρκεί να ρίξετε μία ματιά για να δείτε τη στάθμη του εκάστοτε υγρού και να συμπληρώσετε ανάλογα με την υπάρχουσα ένδειξη. Η συμπλήρωση των υγρών αυτών γίνεται ακόμη και σε βενζινάδικο.
·         Λάδια
Τα λιπαντικά του αυτοκινήτου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ελέγχει κανείς τακτικά, αφού από τα λάδια αυτά εξαρτάται και η ομαλή και καλή λειτουργία ενός κινητήρα. Αν και τις περισσότερες φορές στο εκάστοτε σέρβις γίνεται αλλαγή λαδιών, εντούτοις είναι καλό να ελέγχουμε τα λάδια μας κάθε 5.000 με 7.000 χλμ, για να διαπιστώσουμε αν η ποσότητα και η ποιότητά τους έχει μεταβληθεί.
Η σωστή επιλογή των λιπαντικών είναι σημαντικό ζήτημα, αφού υπάρχουν διαφόρων τύπων, εταιρειών και κατηγοριών λιπαντικά που ανάλογα με το όχημα, την περιοχή και τη χρήση, χρησιμοποιούνται ξεχωριστά. Επίσης αν παρατηρήσετε αισθητή μείωση στη στάθμη του λαδιού στον κινητήρα, μπορείτε να συμπληρώσετε (Θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στο όχημά σας ένα δοχείο λαδιού), αλλά θα πρέπει να επισκεφθείτε και κάποιο συνεργείο για έναν έλεγχο, καλού κακού.
·         Μπαταρία του αυτοκινήτου
Η μπαταρία του αυτοκινήτου, είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα σημεία που θα πρέπει να ελέγξουμε, αφού η λειτουργία της είναι πολύ ουσιαστικής σημασίας. Αν η μπαταρία σας παίρνει υγρά, θα πρέπει να τα ελέγχετε προκειμένου να συμπληρώσετε αν υπάρχει ανάγκη. Αν είναι κλειστού τύπου, τότε δεν χρειάζεται.
Μια καλή μπαταρία αυτοκινήτου μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 4 με 5 χρόνια ή ακόμη και περισσότερο. Αν όμως το όχημά σας δεν μετακινείται συχνά, μπορεί  να χρειαστείτε αντικατάσταση και στα 3 χρόνια.
Ορισμένες φορές μπορείτε να παρατηρήσετε κάποιες ανεπιθύμητες ενδείξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι η μπαταρία σας είναι στα τελευταία στάδια ζωής της. Για παράδειγμα, πρόβλημα ή μη σωστή εκπομπή στα φώτα (περιμετρικά ή εσωτερικά), δυσκολία στην εκκίνηση του κινητήρα, κλπ.
Καλή πρακτική είναι να διατηρείται στο όχημά σας καλώδια εκκίνησης, ώστε αν μείνετε από μπαταρία, να μπορέσει κάποιος περαστικός να σας βοηθήσει με τη δική του μπαταρία, προσωρινά.
·         Ελαστικά
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου πρέπει να ελέγχονται πολύ συχνά, ιδίως όταν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία, αφού λόγω συστολών – διαστολών η πίεση μεταβάλλεται και μπορεί το ελαστικό να μην έχει τον απαιτούμενο αέρα. Εκτός από τον αέρα, κοιτάμε και την κατάσταση των ελαστικών, αν είναι φθαρμένα, ή αν τα έχουμε πολύ χρονικό διάστημα. Μία καλή τακτική είναι να ανανεώνουμε τα ελαστικά μα κάθε το πολύ 4 χρόνια. Μην ξεχνάτε να κοιτάτε και τη ρεζέρβα! Δεν θα θέλατε να μείνετε από λάστιχο και η ρεζέρβα σας να μην είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσει!
·         Φώτα
Τα φώτα στο όχημά μας πρέπει να δουλεύουν στην εντέλεια, για να μπορούμε να οδηγούμε και τη νύχτα με ασφάλεια. Πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα, όταν κάποιο φως δεν λειτουργεί εμφανίζεται μια ειδοποίηση στο καντράν. Όταν δείτε κάποια λάμπα, είτε πορείας, είτε φλας, ή άλλη να μην λειτουργεί θα πρέπει να την αντικαταστήσετε αμέσως. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει και από εσάς, αν πιάνουν λίγο τα χέρια σας. Αν όμως δεν τα καταφέρνετε ή αν υποψιάζεστε και κάποια βλάβη ή κάψιμο στις ασφάλειες, καλύτερα να πάτε σε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων.
·         Υαλοκαθαριστήρες
Οι υαλοκαθαριστήρες φθείρονται με τη χρήση, αλλά και με την πάροδο του χρόνου, κυρίως από την έκθεσή τους στον ήλιο. Θα πρέπει να τους αντικαθιστάτε συχνά, όταν παρατηρείτε ιδίως ότι δεν καθαρίζουν καλά το τζάμι. Η συχνότητα αλλαγής τους ποικίλει από τη μάρκα και την ποιότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου